Domowa tortilla z serem grillowym i warzywami

Składniki, tortilla:

  • 250g ma ki
  • 125ml wody
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • mix sałat
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • ¼ ogórka zielonego
  • 7-8 oliwek

Sposób przygotowania:

Do Szklanki mąki ( 250g ) wlewamy 125 ml wody cieplej , pół łyżeczki soli oraz dwie łyżki oliwy. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w woreczek, zostawiamy na ok 15 min , po tym czasie kroimy na kawałki 5/6 szt. Cienko wałkujemy na wielkość naszej patelni. Placki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy parę sekund z jednej i drugiej strony. Upieczone zawijamy w  ściereczkę aby nie wyschły.
Ser grillowy Grikios kroimy w plastry i grillujemy na grillu elektrycznym. Na tortilli układamy mix sałat, pomidorki przekrojone na pół, oliwki, ogórka pokrojonego w plastry oraz grillowany ser typu halloumi. Placki można posmarować lub polać sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy, składniki:

  • Dwie łyżki majonezu
  • Dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • Ząbek czosnku (przeciśnięty przez prasę)
  • Suszony koperek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć w małym naczyniu oraz dokładnie wymieszać.