Składniki, tortilla:
- 250g ma ki
- 125ml wody
- Pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- mix sałat
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- ¼ ogórka zielonego
- 7-8 oliwek
Sposób przygotowania:
Do Szklanki mąki ( 250g ) wlewamy 125 ml wody cieplej , pół łyżeczki soli oraz dwie łyżki oliwy. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w woreczek, zostawiamy na ok 15 min , po tym czasie kroimy na kawałki 5/6 szt. Cienko wałkujemy na wielkość naszej patelni. Placki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy parę sekund z jednej i drugiej strony. Upieczone zawijamy w ściereczkę aby nie wyschły.
Ser grillowy Grikios kroimy w plastry i grillujemy na grillu elektrycznym. Na tortilli układamy mix sałat, pomidorki przekrojone na pół, oliwki, ogórka pokrojonego w plastry oraz grillowany ser typu halloumi. Placki można posmarować lub polać sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy, składniki:
- Dwie łyżki majonezu
- Dwie łyżki jogurtu naturalnego
- Ząbek czosnku (przeciśnięty przez prasę)
- Suszony koperek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć w małym naczyniu oraz dokładnie wymieszać.