Fakes – grecka zupa z soczewicą i serem typu feta Grikios

Składniki:

  • 250g soczewicy zielonej lub brązowej
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 400g świeżych pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 2 marchewki
  • 4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie sera typu feta Grikios
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3-4 liście laurowe
  • Oregano, koperek, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku, w którym będzie się gotować zupa, zeszklić na oliwie cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz liście laurowe. Następnie dodać marchew i wypłukaną soczewicę. Całość zalać bulionem i gotować aż soczewica będzie miękka. Dodać pomidory oraz doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Zupę podawać z pokruszonym serem typu feta i koperkiem.