Składniki:
- 250g soczewicy zielonej lub brązowej
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 400g świeżych pokrojonych pomidorów bez skórki
- 2 marchewki
- 4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1 opakowanie sera typu feta Grikios
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3-4 liście laurowe
- Oregano, koperek, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku, w którym będzie się gotować zupa, zeszklić na oliwie cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz liście laurowe. Następnie dodać marchew i wypłukaną soczewicę. Całość zalać bulionem i gotować aż soczewica będzie miękka. Dodać pomidory oraz doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Zupę podawać z pokruszonym serem typu feta i koperkiem.