Kopytka dyniowe z sałatka a’la caprese z pieczonego buraka i sera typu halloumi Grikios

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g musu z dyni
  • 1 jajko
  • 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Składniki a’la caprese:

  • 200g Grill cheese Grikios
  • 2 ugotowane buraki

Sposób przygotowania:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki zagniatamy z pozostałymi składnikami. Gdy ciasto już się nie klei do rąk formujemy długi wałek, który kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Kopytka podawać z okrasą ze smażonych boczniaków, szałwii oraz pomidorków suszonych oraz sałatką a’la caprese. Do jej przygotowania pokrój ugotowane buraki w cienkie plastry, przekładaj na zmianę podsmażonymi plastrami sera grillowego. Wszystko skrop oliwą, posyp migdałami i przypraw świeżo tarta gałką muszkatołową oraz pieprzem.