Pierogi ukraińskie z serem sałatkowym Grikios

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20g masła

Składniki na farsz:

  • 0,75 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 200g sera sałatkowego Grikios
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta. Masło rozpuszczamy we wrzącej wodzie a następnie łączymy z mąką i solą. W między czasie dodajemy jajko i łączymy wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto należy wygniatać przez ok. 7-8 minut na posypanym mąką blacie. Ciasto należy odstawić na 30 minut do lodówki.

Przygotowanie farszu. Do ciepłych ziemniaków dodajemy ser sałatkowy Grikios, rozcieramy widelcem, następnie dodajemy zeszkloną cebulkę, przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy do smaku. Rozgniatam do momentu utworzenia jednolitej i kremowej masy.

Ciasto dzielimy na mniejsze części oraz rozwałkujemy na cienkie placki. Wycinamy kółka małą szklanką, a następnie nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy lekko osoloną wodę i wkładamy pierogi partiami gotując 2 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody.