Składniki na ciasto:
- 200g mąki
- 120g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 200g sera sałatkowego Grikios
- 1 łyżeczka curry
- szczypta pieprzu i suszonego koperku
- 2 garście rozmrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli i pieprzu
- 1 białko
- suszony koperek
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy 30 minut. Czosnek rozdrabniamy i podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak, smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawy i ser Grikios, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu przez 2 minuty. Studzimy. Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy z niego koła. Nakładamy niewielkie porcje farszu, łączymy brzegi każdego koła i dociskamy widelcem. Pierożki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzlem zamoczonym w białku i posypujemy delikatnie koperkiem. Pieczemy w 170 st. C. do zrumienienia. Podajemy z sosem czosnkowym.