Pierogi zielona Melchiora

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 200g sera sałatkowego Grikios
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta pieprzu i suszonego koperku
  • 2 garście rozmrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 białko
  • suszony koperek

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy 30 minut. Czosnek rozdrabniamy i podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak, smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawy i ser Grikios, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu przez 2 minuty. Studzimy. Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy z niego koła. Nakładamy niewielkie porcje farszu, łączymy brzegi każdego koła i dociskamy widelcem. Pierożki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzlem zamoczonym w białku i posypujemy delikatnie koperkiem. Pieczemy w 170 st. C. do zrumienienia. Podajemy z sosem czosnkowym.