Składniki:
- 1 dynia
- 200g kaszy gryczanej białej
- 250g suszonych pomidorów
- 2 garście świeżego szpinaku
- 3 łyżki dowolnych pestek
- olej
- sól, pieprz
- szczypiorek
- ser sałatkowy Grikios
Sposób przygotowania:
Sos: 1 łyżeczka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki musztardy, 5 łyżek oleju, sól, pieprz
Dynię przekroić na pół, ponacinać i skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem – piec 30-40 minut. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną. Gdy kasza lekko wystygnie dodać do niej suszone pomidory, szpinak oraz uprażone nasiona, na koniec połączyć wszystko z sosem. Po upieczeniu dyni wydrążyć z niej środek i dodać do farszu, następnie nadziać dynie. Gotowe danie oprószyć szczypiorkiem i serem typu feta Griokos.