Pieczona dynia faszerowana kaszą gryczaną białą z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów, obficie oprószona szczypiorkiem i serem typu feta Grikios.

Składniki:

  • 1 dynia
  • 200g kaszy gryczanej białej
  • 250g suszonych pomidorów
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 3 łyżki dowolnych pestek
  • olej
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • ser sałatkowy Grikios

Sposób przygotowania:

Sos: 1 łyżeczka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki musztardy, 5 łyżek oleju, sól, pieprz

Dynię przekroić na pół, ponacinać i skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem – piec 30-40 minut. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną. Gdy kasza lekko wystygnie dodać do niej suszone pomidory, szpinak oraz uprażone nasiona, na koniec połączyć wszystko z sosem. Po upieczeniu dyni wydrążyć z niej środek i dodać do farszu, następnie nadziać dynie. Gotowe danie oprószyć szczypiorkiem i serem typu feta Griokos.