Składniki:
- 200g sera grillowego Grikios
- 1 granat
- Kolendra
- 1 ogórek gruntowy
- Oliwa z oliwek
- Ulubiony humus w tym przypadku paprykowy
- Sól
- Pieprz
Składniki podpłomyki:
- 160g mąki pszennej np. poznańskiej typ. 500
- 125 ml wrzątku
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy 160g mąki pszennej. W drugim naczyniu wymieszaj wrzątek dosypując ok. ¼ łyżeczki soli. Następnie wlej roztwór do miski z mąką. Od razu zacznij mieszać zaparzoną mąkę przy pomocy łyżki – ciasto na początku będzie zbyt gorące żeby wyrabiać je dłońmi. Kiedy delikatnie przestygnie wyrabiaj je dalej dłońmi aż konsystencja będzie zwarta i elastyczna oraz przestanie kleić się do rąk. Ciasto podziel na 6 części, a w międzyczasie rozgrzej suchą patelnie.
Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i smaż chwilę na rozgrzanej i suchej patelni z obu stron.W misce przygotowujemy sałatkę. Do pokrojonego w kostkę ogórka dodajemy listki kolendry, cząstki granatu oraz skrapiamy oliwą, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ser grillowy Grikios kroimy w kostkę i grillujemy z każdej strony na rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru.
Gotowe podpłomyki smarujemy humusem, układamy na nich sałatkę i podsmażone kostki sera grillowego Grikios.