Sałatka z grillowanym serem Grikios w podpłomykach

Składniki:

  • 200g sera grillowego Grikios
  • 1 granat
  • Kolendra
  • 1 ogórek gruntowy
  • Oliwa z oliwek
  • Ulubiony humus w tym przypadku paprykowy
  • Sól
  • Pieprz

Składniki podpłomyki:

  • 160g mąki pszennej np. poznańskiej typ. 500
  • 125 ml wrzątku
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy 160g mąki pszennej. W drugim naczyniu wymieszaj wrzątek dosypując ok. ¼ łyżeczki soli. Następnie wlej roztwór do miski z mąką. Od razu zacznij mieszać zaparzoną mąkę przy pomocy łyżki – ciasto na początku będzie zbyt gorące żeby wyrabiać je dłońmi. Kiedy delikatnie przestygnie wyrabiaj je dalej dłońmi aż konsystencja będzie zwarta i elastyczna oraz przestanie kleić się do rąk. Ciasto podziel na 6 części, a w międzyczasie rozgrzej suchą patelnie.

Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i smaż chwilę na rozgrzanej i suchej patelni z obu stron.W misce przygotowujemy sałatkę. Do pokrojonego w kostkę ogórka dodajemy listki kolendry, cząstki granatu  oraz skrapiamy oliwą, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ser grillowy Grikios kroimy w kostkę i grillujemy z każdej strony na rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru.

Gotowe podpłomyki smarujemy humusem, układamy na nich sałatkę i podsmażone kostki sera grillowego Grikios.