Stek z sałatka i serem z grilla w sosie jeżynowym

Składniki:

  • 1 stek ok 300g
  • 200g ser typu Halloumi Grikios
  • 100 g mix sałat
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 12 oliwek czarnych
  • 1/2cebuli czerwonej
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • sól, pieprz
  • 1 awokado
  • sos koperkowy do sałatki
  • sos jeżynowy

Sposób przygotowania:

Stek wyjmujemy z lodówki żeby uzyskał temperaturę pokojową. Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżeczką masła klarowanego, układam stek posypany solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony po około dwie minuty. Czas smażenia zależy od stopnia wysmażenia i grubości steku. Po zdjęciu z patelni stek wykładamy na talerz i przykrywamy jeszcze na 10 minut folią aluminiową żeby stek odpoczął. Na tej samej patelni grillujemy z obu stron ser. Na talerzu układamy sałatę, dodajemy pomidorki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w piórka, oliwki, cząstki awokado. Posypujemy natką, sezamem, polewamy sosem koperkowym. Stek kroimy na kawałki, podajemy z serem i sosem jeżynowym.