Składniki:
- 100g sera Grill cheese
- 7 krewetek tygrysich 16/20
- 300 g świeżego zielonego groszku
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- pół papryczka chili
- pół cytryny
- oliwa extra vergine
- czosnek
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Świeży groszek gotujemy kilka minut. Przekładamy do malaksera, dodajemy sok z połowy cytryny, pietruszkę, pieprz oraz szczyptę soli. Całość miksujemy.
Następnie dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek oraz ponownie miksujemy składniki, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do przygotowania sosu wykorzystujemy 2 łyżki soku z cytryny połączonego z oliwą z oliwek, czosnkiem, natką pietruszki, połową posiekanej papryczki chili (bez pestek) oraz przyprawy (pieprz, sól).
Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem, ser GRILL CHEESE GRIKIOS kroimy na dwa cieńsze plastry. Krewetki i ser smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru . Podsmażone na złoto krewetki przekładamy do miski z sosem i mieszamy, aby sos otoczył krewetki z każdej strony.
Na talerz wykładamy słuszną porcje pasty z groszku, na nią złoty GRILL CHEESE GRIKIOS oraz dorodne krewetki. Całość polewamy łyżką sosu w którym marynowaliśmy krewetki.
Dekorujemy listkami mięty.