Złoty plaster grillowanego sera Grikios z krewetkami na zielonej paście z groszku

Składniki:

  • 100g sera Grill cheese
  • 7 krewetek tygrysich 16/20
  • 300 g świeżego zielonego groszku
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • pół papryczka chili
  • pół cytryny
  • oliwa extra vergine
  • czosnek
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Świeży groszek  gotujemy kilka minut. Przekładamy do malaksera, dodajemy sok z połowy cytryny, pietruszkę, pieprz oraz szczyptę soli. Całość miksujemy.

Następnie dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek oraz ponownie miksujemy składniki, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do przygotowania sosu wykorzystujemy 2 łyżki soku z cytryny połączonego z oliwą z oliwek, czosnkiem, natką pietruszki, połową posiekanej papryczki chili (bez pestek) oraz przyprawy (pieprz, sól).

Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem, ser GRILL CHEESE GRIKIOS kroimy na dwa cieńsze plastry. Krewetki i ser smażymy z obu stron  na rozgrzanej  patelni aż do uzyskania złotego koloru . Podsmażone na złoto krewetki przekładamy do miski z sosem i mieszamy, aby sos otoczył krewetki z każdej strony.

Na talerz wykładamy słuszną porcje pasty z groszku, na nią złoty GRILL CHEESE GRIKIOS   oraz dorodne krewetki. Całość polewamy łyżką sosu w którym marynowaliśmy krewetki.
Dekorujemy listkami mięty.