Składniki:
- 200g sera sałatkowego Grikios
- 250g pomidorów cherry
- 2 ząbki czosnku
- gałązka tymianku
- gałązka rozmarynu
- oliwa
- pieprz
Sposób przygotowania:
Do naczynia żaroodpornego wlewamy dwie łyżki oliwy kładziemy na dno ser typu feta, posypujemy go czosnkiem pokrojonym w plasterki a dookoła kładziemy pomidorki cherry. Całość polewamy odrobiną oliwy, posypujemy tymiankiem, rozmarynem i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy zioła i gałązki pomidorków, ser blendujemy razem z pomidorami i czosnkiem. Jeżeli sosu wyjdzie za mało, należy dodać 2-3 łyżki oliwy, doprawić pieprzem do smaku. Połączyć ze świeżo ugotowanym makaronem i podawać gorące z liśćmi świeżej bazylii.