Pieczona feta z pomidorami i czosnkiem

Składniki:

  • 200g sera sałatkowego Grikios
  • 250g pomidorów cherry
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Do naczynia żaroodpornego wlewamy dwie łyżki oliwy kładziemy na dno ser typu feta, posypujemy go czosnkiem pokrojonym w plasterki a dookoła kładziemy pomidorki cherry. Całość polewamy odrobiną oliwy, posypujemy tymiankiem, rozmarynem i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy zioła i gałązki pomidorków, ser blendujemy razem z pomidorami i czosnkiem. Jeżeli sosu wyjdzie za mało, należy dodać 2-3 łyżki oliwy, doprawić pieprzem do smaku. Połączyć ze świeżo ugotowanym makaronem i podawać gorące z liśćmi świeżej bazylii.

Pieczona feta z pomidorami i czosnkiem