Pieczone szaszłyki z serem typu halloumi i pesto z pietruszki

Składniki:

  • 100g sera typu halloumi
  • 150g suszonych pomidorów
  • ½ żółtej papryki
  • ¼ melona
  • 1 pierś z kurczak
  • 1 czerwona cebula
  • 100g mini kulek Mozzarella

 

Składniki na pesto z pietruszki:

  • 100-120 ml oliwy
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 100 g prażonych i solonych orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu mielonego
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Natkę myjemy, osuszamy i lekko rozdrabniamy. Do blendera wkładamy natkę pietruszki, orzechy nerkowca, obrane ząbki czosnku, dodajemy sól, sok z 1 cytryny. Miksuję kilkanaście sekund aż masa stanie się płynna.

Filet z kurczaka oczyszczamy z błon i chrząstek. Kroimy w kostkę około 3cm. Resztę składników kroimy w podobne kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski dodajemy pesto, mieszamy i pozastawiamy w lodówce na około 1h. Zamarynowane składniki nadziewamy naprzemiennie na patyki do szaszłyków. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220stC.