Składniki:
- 100g sera typu halloumi
- 150g suszonych pomidorów
- ½ żółtej papryki
- ¼ melona
- 1 pierś z kurczak
- 1 czerwona cebula
- 100g mini kulek Mozzarella
Składniki na pesto z pietruszki:
- 100-120 ml oliwy
- 1 duży pęczek pietruszki
- 100 g prażonych i solonych orzechów nerkowca
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu mielonego
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Natkę myjemy, osuszamy i lekko rozdrabniamy. Do blendera wkładamy natkę pietruszki, orzechy nerkowca, obrane ząbki czosnku, dodajemy sól, sok z 1 cytryny. Miksuję kilkanaście sekund aż masa stanie się płynna.
Filet z kurczaka oczyszczamy z błon i chrząstek. Kroimy w kostkę około 3cm. Resztę składników kroimy w podobne kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski dodajemy pesto, mieszamy i pozastawiamy w lodówce na około 1h. Zamarynowane składniki nadziewamy naprzemiennie na patyki do szaszłyków. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220stC.