Składniki:
- 500g mąki pszennej
- ok. 250ml wody
- sól
- olej
- 1 pęczek szpinaku
- 100g ser sałatkowy Grikios
- 2 ząbki czosneku
- 1 słoik pomidorów suszonych
- pieprz
- 50g masła
- świeża bazylia
- 100g gorgonzoli
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj wodę i sól. Zagniataj ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Dodaj olej i chwilę zagniataj. Odstaw na 1/2h.
Szpinak podsmaż na maśle z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Dopraw pieprzem i solą. Wystudź. Dodaj pokrojone w kostkę ser sałatkowy Grikios.
Ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Na ciasto nałóż farsz i zlep brzegi.
Do gotującej, osolonej wody wrzucaj partiami pierogi. Gdy wypłyną, gotuj przez 3min.
Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekane listki bazylii i ser gorgonzola. Dopraw solą i pieprzem.
Pierogi podawaj polane sosem serowo-ziołowym.