Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem sałatkowym Grikios

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • ok. 250ml wody
  • sól
  • olej
  • 1 pęczek szpinaku
  • 100g ser sałatkowy Grikios
  • 2 ząbki czosneku
  • 1 słoik pomidorów suszonych
  • pieprz
  • 50g masła
  • świeża bazylia
  • 100g gorgonzoli

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj wodę i sól. Zagniataj ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Dodaj olej i chwilę zagniataj. Odstaw na 1/2h.

Szpinak podsmaż na maśle z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Dopraw pieprzem i solą. Wystudź. Dodaj pokrojone w kostkę ser sałatkowy Grikios.

Ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Na ciasto nałóż farsz i zlep brzegi.

Do gotującej, osolonej wody wrzucaj partiami pierogi. Gdy wypłyną, gotuj przez 3min.

Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekane listki bazylii i ser gorgonzola. Dopraw solą i pieprzem.

Pierogi podawaj  polane sosem serowo-ziołowym.