Składniki:
- 1 średnia dynia ok. 500g.
- 200g sera Grikios grill Cheese
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 łyżka masła
- 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
- 50g jarmużu
Sposób przygotowania:
Dynię, marchewkę i ziemniaki obrać ze skórki, oczyścić oraz pokroić w kostkę. W garnku zeszklić na maśle Dublin Dairy cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek. Po chwili dołożyć ziemniaki i dynię , doprawić kurkumą i imbirem. Smażyć ok. 5 min., co chwilę mieszając. Do warzyw wlać gorący bulion i doprowadzić do wrzenia. Następnie garnek przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Pokroić miąższ w kostkę i dodać do zupy. Gotować całość jeszcze przed 5 minut, do miękkości warzyw. Następnie odstawić z ognia i gdy zupa chwilę przestygnie dodać mleko i dokładnie całość zblendować.
Zupę udekorować sparzonym jarmużem oraz smażonymi kawałkami sera Grikios typu halloumi. Dodadzą ona zupie świeżości i wyraźnego smaku, łagodząc słodycz warzyw słoną nutą sera.